IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на "Газпром" оцвети в червено европейските борси

Инвеститорите претеглят новите икономически рискове

19:53 | 05.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Европейските борси приключиха търговията в първия ден от седмицата с понижения, тъй като инвеститорите обмислят икономическите рискове в региона, разпалени отново от опасенията за доставките на енергия от Русия, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,6% спад, след като се възстанови от по-ранния си по-голям срив. Автомобилният сектор се оказа с 4,8% надолу и поведе спадовете. Повечето сектори и основни борси се понижиха значително. Петролните и газовите компании обаче не последваха тенденцията и добавиха 2%, след като цените отново скочиха.

Край на сесията на европейските борси на 5 септември 2022 г. Край на сесията на европейските борси на 5 септември 2022 г.

Таблица: CNBC

Рязкото понижение на рисковите активи се случи, след като руският държавен енергиен гигант „Газпром“ обяви, че газовите потоци към Европа през газопровода „Северен поток 1“ ще бъдат спрени за неопределно време. Стойността на еврото спадна рязко, а европейските цени на газа скочиха.

В петък европейските борси записаха ръстове, завършвайки една тежка седмица, в която инвеститорите реагираха на ключовия доклад за заетостта в САЩ, който показа, че американската икономика е добавила 315 хил. работни места през август. Бройката се оказа малко под консенсусната прогноза на Dow Jones за 318 хил. Същевременно нивото на безработица се е повишило до 3,7%, малко над очакваните 3,5%.

Докладът помогна за охлаждане на пазарните страхове, че един много по-оживен пазар на труда ще даде на Федералния резерв на САЩ мотив да повиши лихвените проценти много по-агресивно, докато се опитва да обуздае ускоряващата се инфлация.

Днес пазарите в САЩ не работят заради Деня на труда.  

По-рано през деня стана ясно, че Лиз Тръс ще наследи Борис Джонсън на поста премиер на Великобритания, след като беше избрана за лидер на управляващата Консервативна партия. В рамките на надпреварата срещу бившия финансов министър Риши Сунак Тръс получи 81 326 гласа, а Сунак – 60 399. Тръс ще поеме управлението в един от най-бурните икономически периоди в новата британска история, тъй като страната е изправена пред рязко увеличаващи се сметки за енергия и бързо влошаваща се криза, свързана с разходите за живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, куда мьi нашли тебя, тупой лузер? Даже за тpoль не ставаш с етим тваим глупасти! В край месеца пак ще виснеш как сапол пред пасольство за деньги, и пак аправдания пачему плещиш такие глупасти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 11
Р?мператоръ
преди 1 година
Разбира се, да не подминаваме още една лоша новина за западът - точно в най-кризисният период начело на малобритания застана една полуграмотна, глyпава, но пък злoбна леля. Сигурно идеята е: урсулата да има "достойна" конкуренция в иди0тcтвото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 15
Р?мператоръ
преди 1 година
Само ЕДНА компания от "малката жалка руска икономика", само с ЕДИН от газопроводите си, срина "великите западни икономики" и кeлявото евро !!! Коментарите са излишни. Разбира се, по-сложно е - дeбилнaта урсула забрави вносът на стомана и въглища от Русия - още една "чудесна" новина за загиващата индустрия на ЕС. Иначе мъдростта ми - да НЕ инвестирам в индустриални компании в ЕС дава резултати - само една от компаниите ми пада с повече от 3%, а немалко - растат нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още